Drone til inspektion af El-Net

Vi tror på, at droner kan være med til at effektivisere tiden du skal bruge på at inspicere el-nettet.

Derfor har vi samarbejdet med en række inspektører af el-nettet, for at finde ud af, hvordan droner kan bidrage til inspektionerne, og hvilken drone-løsning der er den bedste.

Du får her vores anbefalinger til valg af drone-platform samt softwareprogram som bør anvendes, for at du får størst udbytte af at bruge en drone som hjælpeværktøj.

Magnetisk interferens

Det vigtigste du skal tage højde for, er at el-ledningerne giver en stor magnetisk interferens som vil påvirke dronens kompas. Da de fleste droner er afhængige af kompasset for at kunne holde sig stabilt i luften, skal du enten holde en god afstand til el-ledningerne, eller finde en drone som kan kompensere for kompasset – Ellers vil du i værste fald opleve, at du mister kontrollen over dronen og den ”stikker af”.

Da gode inspektioner typisk kræver at du kan se tingene ”tæt på”, vil du derfor få et dårligere resultat ved blot at holde afstand med dronen og fotografere el-ledningerne på afstand.

Vores anbefaling er derfor at finde en drone-platform hvor styresystemet, som fx DJI A3 RTK-G, kan kompensere for manglende kompas og stadig holde dronen stabilt i luften, selvom den bliver udsat for magnetisk interferens.

Kameraet

Alternativet til at vælge en drone som kan kompensere for magnetisk interferens, er at vælge en drone med et stort 30x optisk zoom-kamera, og så holde afstand til el-ledningerne men stadig kan komme ”tæt på”. Ulempen er dog, at når du laver meget zoom, så vil kameraet ryste meget selv ved små vindstød eller styreudslag.

Vælger du en drone som kan kompensere for den magnetiske interferens vil det stadig være en fordel at vælge et kamera med en lille smule optisk zoom så du kan lave meget detaljerede inspektioner.

Uanset hvilket kamera du vælger, er det vigtigt at kameraet kan gemme en række informationer sammen med billedet, som f.eks. præcist hvor billedet er taget, og på hvilken dag. Dette skal bruges til den efterfølgende bearbejdning i et softwaresystem.

Software

Når du har udført inspektioner af flere hundrede meter el-net, er det en uoverskuelig opgave at sortere billederne og lave detaljerede rapporter, som f.eks. præcist hvor billedet er taget, og på hvilken side af el-ledningerne, da mange af billederne vil ligne hinanden.

Derfor er det uundværligt at benytte et softwaresystem som nemt kan håndtere dine indsamlede data og generere detaljerede rapporter til dig og dine kunder.

Drone til inspektion af el-net

Anbefaling til dig

Vi anbefaler at du benytter dronen DJI Matrice 600 kombineret med styresystemet A3 RTK-G som derved kan kompensere for magnetisk interferens så du kan flyve helt tæt på el-nettet. På dronen anbefaler vi at du benytter et Z3-kamera med lidt zoom, eller alternativt et X3-kamera uden zoom.

Til at håndtere de indsamlede data anbefaler vi, at du bruger systemet EasyInspect.

Du kan se vores komplette anbefaling her.

Køb drone til El-Net